Dag 25

Min fjärde vecka som civilpliktig har börjat gå imot sitt slut, i morgon innan hemfärd har vi bara ett teori pass på förmiddagen som jag tycker ska bli intressant!
    Därefter bär det av hem! Denna helg ska det bli kul att vara hemma, storebror flyttade till egen lägenhet i går efter att ha delat en lägenhet med en kompis, så nu får han vänta sig en våldgästande lillebror som vill umgås!
     Jag har inte druckit en droppe alkohol sen förrförra helgen och därför tänker jag se till att låta min starka lust att dricka några goda glas vin och slappna av bli av.
Förhoppningsvis kommer jag tillbaka hit till Åsbro på mådag kväll som en friskare person! Utan förkylning och förhoppningsvis med ett utlåtande från sjukhuset att mitt hjärta är friskt!

Jag har blivit tvungen att ta ledigt hela måndagen för att under dagen åka till Danderydssjukhus för att göra ett ultraljud på mitt hjärta då man i somras då jag var på akuten efter att ha råkat få en stöt upptäckte att man hör ett blåsljud på mitt hjärta man inte hört tidigare.
Jag har dock fått det förklarat att ett sådant här blåsljud beror på att hjärtats ena halva inte riktigt håller tätt, men att det inte ska vara något medcinskt problem.
Visserligen har jag inget större förtroende för den medecinskt utbildadeperson som berättade detta för mig, utan det ska bli skönt att få träffa speciallister på måndag.

I dag är det ju torsdag, vilket betyder städdag! Min grupp hade i dag äran att städa hela förläggningen, jag klarade mig i från toalleterna denna gång men blir tvungen igen om nåra veckor. Efter en dusch känner jag mig någorlunda ren men renhetskänslan kommer inte riktigt infinna sig förens jag är hemma igen.

Nu ska jag försöka umgås lite med de andra killarna och inte bara sitta här och uggla framför datorn.


Dag 23

Ja vad ska man säga om denna dag, en dag som alla andra egentligen. Dagens huvudsyfte var att lära oss att byta isolatorer i en vinkelstolpe, det var väl inga större svårigheter men det tog sin lillatid. Vi var ändå klara i god tid så vi hann klättra i 48meters stolpen och testa lite nya stolpskor och annat som kul att testa. För er som inte är här med oss på kursgården låter det väl mest konstigt med stolpskor med mera men det är ju massa såna termer vi använder oss av hela tiden!

Min förkylning vill inte ge med sig, och i dag har hösten visat sig! Det har blåst hela dagen och varit rent av svinkallt, vi frös hela förmiddagen och större delen av eftermiddagen, och då använde jag ändå en extra tröja under mina arbetskläder.
Det är kallt på mitt rum också, så nu har jag satt på elementet, men det verkar inte riktigt ha hjälpt.
En del av de andra grabbarna sover tydligen fortfarande med öppna fönster men då skulle jag frysa ihjäl!

Den här veckan har jag och min grupp ansvar för att städa hela förläggnigen, kul att städa toaletterna som är så där lagom skabbiga! Jag fasar för det redan nu, men det ska bli skönt att ha det avklarat.

Fan vad klockan blivit mycket nu igen, jag som ville lägga mig tidigt!

Dag 21

I morgon går vi in på vår fjärde vecka här på kursgården, ska bli kul att få börja göra lite seriösare övningar och reparationer då vi lyckats traggla oss igenom nybörjarstadiet i alla olika moment.
    Min helg gick i lugnets tecken ialalfall ur fest synpunkt, fredagen spenderade jag framför tv´n med mamma och en skålpopcorn och en kopp te.
    Lördagen så spattade jag runt hemma hela dagen, med betoning på spattade! Sen åkte vi över till min mosters lägenhet som min storebror ska flytta in i, tanken var att vi skulle få nyklar m.m men vi panikfikade och gjorde ingenting!
     Lördagkvällen blev helgens höjdpunkt med Steaven Segall på tv och mina kära b-films älskande vänner Linus och Björn i mitt sällskap, vi drack te och beundrade den riktigt "bra" filmen.
    Kvällen slutade ganska tidigt då jag och Linus var allmänt trötta och Björn var bakis.

Söndagen, då skulle min mosters flytt gå, då vi kom dit för att hjälpa till hade de inte börjat förbereda så mycket så det var bara att hugga i tag i något i röran och börja packa/bära ner till släpet. Efter några timmar gör min lillebror illa foten och jag blir tvungen att åka till jobbet några timmar så vi slapp ifrån flyttkaoset ett tag.
     När jag jobbat färdigt och varit hemma och gått med hunden så åkte jag och hämtade upp Mamma, vi köpte hem svullmat från grillen men jag blev ändå försenad så jag inte hann med bussen, så jag fick ta med mig Mamma i bilen och åka till Danderyd så fick hon köra hem sen.
     På tunnelbane perrongen träffade jag en utav killarna som jag gör lumpen med och även Kalle Linde, kul o snacka lite med Kalle som gör värnplikt han, han verkade smått chockad över vårt relativt slappa lump.

Nu är det dags att sova, kvällsmackorna han ta slut innan jag hann ta så jag får lägga mig hungrig.


Dag 19

Skriver nu hemifrån, tänkte jag skulle skriva ner lite om hur jag haft det sedan i onsdags kväll då jag senast skrev.
Testen i Torsdags gick bra, både det skriftliga och det praktiska gick bra, det var verkligen jätteskönt att få det avklarat! Sen lyckades jag göra illa handen på ett av lyftverktygen som jag inte ritkigt var kompis med, ända sedan detta har jag lyckats att använda mig av den ömma handen om och om igen, vilket har resulterat i en ännu mera öm hand!
     Torsdag kvällen försvann snabbt med vår obligatoriska städning och snabbt han klockan börja närma sig 9 då en film skulle börja på tv vi planerade att se. Jag tog en snabb dusch innan och precis då jag börjat bli av med det mesta av tvålen tog varmvattnet slut, då stod det 2 killar i kö för att få använda sig av duschen, surt för de, jag var nöjd att jag hunnit innan jag. Men Kim som var "först i kön" bet i hop och duschade i det kalla vattnet, det beundrar jag att han pallade, men det var ingen långdusch inte.
    Efter duschen så var det dags för att se Charlies änglar med kanske hälften av de andra grabbarna så vi väl stundtals uppimot 20st mestadels köttiga killar som satt och kommenterade filmen, det var lite komiskt och lite tragiskt.
 
I dag hade vi NBC-övningar, vi fick lära oss att kunna arbeta på platser som just råkat ut för antingen neuclear, bacterial, cemical antigen angrepp eller utsläpp, så vi satt och matades information av en millitär, sen började vi öva med gasmaskerna, helt plötsligt ropade han "mask på" då skulle vi ta på oss de så fort vi bara kunde!

Sen fick vi testa på att andas i de då vi började anstränga oss, vi fick springa runt ett hus och sen ta hand om "skadade" och ta på de deras masker, efter mitt första varv runt huset hade vi lite mera information och jag höll på att få panik, lyckades inte kontrollera andningen för att andas på rätt sätt så jag var väldigt nära ifrån att slita av mig masken för att få luft, jag lyckades tillslut tygla paniken genom att övertala mig själv att jag var tvungen att klara detta för att få gå kvar, och inte fan skulle jag ge mig då ingen av de andra gjorde det!
     Andra och tredje varvet gick utan några störreproblem förutom att vi svettades kopiöst i vår fulla arbetsutrustning plus gasmaskens tillbehör och annat hängade på oss.

Efter detta hann jag stress duscha för att sen stress äta innan bussen skulle gå till tåget, bussen var skålhet och duschandet kändes avlägset bara efter några minuter.

Efter att några timmar på resande fot var jag hemma hos kära mamma och "kära" lillebror och min favorit hund!

Dag 17

Av en ren och skär feg kompromiss tänkte jag försöka nöja mig med att bli representant i mot civilpliktsrådet i stället för att bli gruppchef, lite som ett uppnåligt tröstpris.
     Men fördelen med detta kan vara att man kan bli invald i själva rådet och då arbeta med detta heltid (betalt så klart) efter att jag är färdig här.
      I dag har vi varit ganska aktiva, vi var bland annat uppe i den högsta stolpen som finns här på vårt övningsområde, den är 48 meter hög! Alla har gått och varit nervös inför den sedan vi ryckte in, men jag har velat upp dit ända sedan första veckan. Med facit i handen så var det inte läskigt alls, det var roligt!  Uppenbarligen har jag ingen höjdskräck och det tycker jag är jätte skönt!

I morgon är de torsdag! Jag tycker fortfarande om torsdagarna här, vi får soppa och pannkakor till lunch! Det är bara en halv dag kvar innan vi åker hem och jag rakar av mig "slutspelsskägget" som jag i mina tankar börjat kalla min "moppemustach" för.
     En jobbig sak med torsdagen är att vi under dagen har ett praktiskt "test" och ett skriftligt "test". Det är inget vi ska ha förberett oss för utöver då vi övat dessa saker, men jag vill verkligen inte göra dåligt i från mig på detta ändå.
Den praktiska delen går ut på att vi ska sätta upp ett stag efter våra egna kunskaper utan hjälp ifrån vår instruktör.
Kruxet är bara att jag avskyr att staga och jag är sämst av alla på det!

       Fick i kväll höra av min kära mor att mitt sista lönebesked från sommarjobbet kommit, de har lyckats betala ut en hel månadsbetalning extra åt mig, eller helt enkelt betalat för juli 2 gånger. Synd att man ska vara en sån ärlig själ som genast tycker detta är jätte jobbigt och som genast börjar fundera på vem jag ska kontakta och hur det ska gå för de. Har de redan betalat arbetsgivaravgiften? Och kan de i sådanafall få tillbaka den?





Dag 16

Hela denna dag har hängivits åt droginformation, ännu en gång försöker man pumpa oss ungdommar fulla med vetskap och propaganda kring dessa berusningsmedel, denna gång gjordes det på ett ganska bra sätt, min inställning till narkotika har inte ändrats utan den är lika avskyende nu som innan! Men det var väl tanken, att förhoppningsvis påminna alla om hur dåligt det är.
     Denna vecka ska vi lämna in önskemål om vi vill bli gruppchefer, detta hade jag ju funderat på mycket redan innan jag kom hit och ville verkligen bli just gruppchef. Under mina första veckor här har jag haft en svacka i det tänkandet då det var svårare att hitta sin plats i gruppen än vad jag hade förväntat mig.  Men jag skulle trottsallt vilja visa mig intresserad då jag tror att jag är en så ansvarsfull och seriös person att jag skulle kunna göra denna uppgift utan problem.
      Därimot så är jag tveksam då våra ledare tog in ungefär hälften av oss i gänget 1 och 1, till mig sa de att instruktörerna medelat att de ibland uppfattat det som om jag varit för lite närvarande mentalt under våra övningar och genomgångar, detta kan jag inte riktigt känna igen mig i.
 Även fast det genast fick mig att tänka till så jag är mycke mera taggad inför varje del och ställer fler frågor (vilket också kan göra att jag framställs som mer osmart).
     Det känns lite olägligt att efter ett sådant här samtal medella att man skulle vilja bli gruppchef, så jag väntar några dagar till och försöker göra mitt alldra bästa för att visa att jag skulle kunna göra detta. Jag tror själv att jag klarar av det, så då är det väl ingenting som stoppar mig?

Dag 15

Detta har varit en ganska händelselös dag, vi har klättrat, stagat och svettats. Jag gjorde ett fruktöst försök att införskaffa senaste entourage avsnittet på ett olagligt sätt men lyckades inte och nöjde mig då med mitt misslyckande.
Nu ska jag göra mig färdig för sängen så jag kan sova bort lite mera av min förkylning, i morgon har vi droginformation hela dagen det blir nog spännande, risken för att jag kommer somna är överhängande!

Tror jag missat den värsta tandborstruschen, lite synd det den som kan bli så social!


Dag 14

Ja då är jag tillbaka till förläggingen/kursgården här i Åsbro, denna gång har jag begåvat mig själv med en förkylning och en ihängande bakfylla. Den ända trösten är att bakfyllan kommer vara borta i morgon, men det kommer inte min förkylning vara, min hals gör jätteont!
Fast det verkar som om nästan alla vi grabbar här har blivit förkylda över helgen, smittan spreds väl förra veckan men den kom igång på riktigt under helgen, att jag var full och dåligt klädd både fredag och lördag kvällarna har väl inte direkt förbättrat min förkylning!
     Men det var en riktigt bra helg, först Elins avskedsfest i fredags, jättekul att träffa "poptjejerna" igen, det var ju länge sen vi umgicks med de, att vi sen träffade tjejerna även lördag kvällen då vi bara hann med en snabbvisit på deras kräftis innan alla skulle in till Soundclash som äntligen är öppet igen. De må vara sunkigt och sunkigt, och även fast de inte har "Hanson" eller "Spice Girls" så är det så jävla bra!
     Att vi gamla gubbar inte orkade så länge och istället gick till donken för att fyllekäka påvägen hem var bara trevligt, fas att jag åt 4st cheesburgare själv känns kanske lite väl svulligt, att jag sedan mådde illa efteråt är verkligen ett ilandsproblem av stora mått mätt!

Nu ska jag verkligen sova hoppas verkligen förkylningen går över snabbt!!

Jag sänder en liten tanke till dig Elin som om inte allt för lång tid ska bege dig till Arlanda och Usa.

Dag 10 (påriktigt)

Jag tycker om Torsdagar, torsdagarna är bästa dagen här, för på torsdagarna är det bara fredagen kvar och fredagarna är korta och sen börjar vi vår hemresa strax efter 13 på dagen. Varje torsdag serveras det också soppa och pannkakor varje vecka, detta är riktigt uppskattat av oss civilpliktiga.
I dag var det ärtsoppa och pannkakor, men pannkakorna var försenade så alla tog varsin tallrik med soppa och satte sig förat vänta, så fort pannkakorna ställdes fram blev det rusch och kön bildades snabbt, sen försvann det första lasset pannkakor på väldigt kort tid.
Vi äter verkligen som hästar här, men det behövs uppenbarligen om man ska orka hela dagen, jag har varit trött större delen av veckan, jag borde försöka lägga mig tidigare, men det är svårt då väldigt många andra är vakna senare och i denna lyhörda barack så hörs ljud igenom väggarna väldigt mycket!
Torsdagar här på Åsbro Kursgård är också städdag, denna vecka har jag och min grupp haft tur då vi inte hade något gemensamt att städa utan vi bara behövde städa våra rum, jag tog samma mopp-vatten som några andra i korridoren använt för att de skulle slippa hälla ut och jag ta nytt, vattnet var fräscht för att vara just mopp vatten men jag upptäckte då jag torkat av mitt golv att de använt väldigt mycket rengöringsmedel, det var nästan lite skridskobana här inne ett tag men nu har det torkat.

Torsdagarna har för mig också blivit veckans ända rakningsdag, jag och väldigt få av de andra orkar inte raka oss under veckorna eftersom det bara är vi grabbar, gubb instruktörerna och matttanterna som vi träffar, men lite fin får man väl göra sig till helgen så man inte kommer hem med moppemustasch.

Det jag ser framimot mest av att just komma hem i morgon ska bli att få träffa Rasmus!

Dag 9

Känslan över att inte passa in blir bara starkare, vad gör jag här egentligen? Jag är inte praktiskt lagd! Jag har tummen mitt i handen! Jag är inte bra på att böja till en stålvajer för att få den att passa i en stagnäve!
Jag är inte bra på att se hur ett lyftverktyg fungerar!
Men egentligen vad försöker jag lura mig själv med, jag är inte teoretiskt lagd heller.
Vad ska det bli av mig i framtiden?


Just nu känns det som om det sista jag kommer att vilja arbeta med är Kraftledningsreparatör, så vad ska jag då vara här till i december för?

Min tanke med lumpen var att jag skulle få tummen ur ändan och kanske kunna bli lite mera praktisk, och att kasta in handuken andra veckan är fegt.

Jag ska bli praktisk som bara den! Men mina tankar jag hade innan inrycknigen om att bli gruppchef är i dag väldigt avlägsna.

Dag 6

Söndag i dag, detta inlägg får jag inte sitta och läsa av ur min bok jag tidigare skrev ur, utan nu har jag minsann en egen dator på rummet här i lumpen, men det är ju mera som ett arbete med förmåner och övernattning tycker jag, men det ska jag inte klaga på!
Det var onekligen grymt att sitta o kolla på färska Entourage avsnitt på tåget och att nu kunna sitta här och blogga samtidigt som jag lyssnar på musik, men dyrt blev det!

Känns sisodär att vara tillbaka, ska bli kul i veckan då jag hoppas att utbildningen verkligen kommer igång!
Men det var inge kul att åka hemifrån, och jag var ju äkligt stressad innan!

Nu ska jag kolla mitt sista Entourage avsnitt och sen sova.

Dag 7

För exakt en vecka sedan skrev jag också på liknande sätt, sinnesstämningen var dock en helt annan, jag var nedstämd och chockad av allt det nya. Visserligen är jag långtifrån hemmastad här, jag tycker fortfarande att dusch/ o tvätt rummet är äkligt, känslan av ofräschet har inte direkt blivit bättre av att allas skor nu har hunnit bli svettiga, allas privata skor och allas träningsskor som står i vårt "torkrum/skorum" ute i korridoren, det luktar gammalt omkläddningsrum där hela tiden. Men mest av allt tycker jag fortfarande att äkelhyllan som jag har hängande över min säng är äklig! Visserligen har äklighetsgraden minskat då jag fick förklarat för mig att det var bränt eftersom sänglampan stått och värmt upp träet och ingen vattenskada som jag hade föreställt mig, men osöt är den! Men är man i lumpen så är man, vad är då lite fotsvett och en äklig hylla på kursgården i jämförelse med att ligga ute i skogen hela dagarna och äta tallbarr?

Positivt i dag har varit att jag börjat förstå mig på de lyftverktygen vi kommer att använda oss utav, att jag samtidigt orkade jogga hela 2.5km utan att börja gå som jag gjorde förra gången är för mig en bravad i sig.

Mest positivt är ändå att jag fått höra att företaget jag arbetade för i somras nu är i stort behov av Kraftledningsreparatörer/"linjegubbar" så det kanske blir något för mig att ge mig in på till våren, vem vet =)

Nu ska jag kolla på ett ännu färskare avsnitt av Entourage innan jag ska sova.

Dag 6

Söndag i dag, detta inlägg får jag inte sitta och läsa av ur min bok jag tidigare skrev ur, utan nu har jag minsann en egen dator på rummet här i lumpen, men det är ju mera som ett arbete med förmåner och övernattning tycker jag, men det ska jag inte klaga på!
Det var onekligen grymt att sitta o kolla på färska Entourage avsnitt på tåget och att nu kunna sitta här och blogga samtidigt som jag lyssnar på musik, men dyrt blev det!

Känns sisodär att vara tillbaka, ska bli kul i veckan då jag hoppas att utbildningen verkligen kommer igång!
Men det var inge kul att åka hemifrån, och jag var ju äkligt stressad innan!

Nu ska jag kolla mitt sista Entourage avsnitt och sen sova.

Dag 3

Ganska bra dag i dag. Nästan så att jag inte ens orkade skriva alls.
Börjar känna lite fler och jag kommer i håg namnen på de jag "känner".

Tränade i dag i allafall, jätte skönt även fast det var mycke folk där.

Endel av grabbarna tokstör jag mig på, kan inte rå för det, allt stör jag mig på beteende, attityd, kläder till och med rörelser.

Det ska fortfarande bli skönt att komma hem till helgen, men nu har halva veckan gått känns det bara som om det gått 4-5 dagar, så det tickar ner.

Dag 2

I dag fick vi testa på att klättra med stolpskor, kul att testa, det borde inte bli några problem så fort man får in lite rutin.

Satt och spelade Risk med ett par st utav grabbarna i kväll, offrade min planerade träning för att delta, men jag måste börja få lite mer vänner om jag ska trivas bättre.

2 dagar har gått men det känns mer som en hel vecka!

Det jag tycker är jobbigast är känslan av att inte vara saknad.

Dag 1

Ja allt här är väldigt nytt, vilket inte känns så konstigt, eftersom allt här är nytt.
Måndag kväll i dag, en femtedel utav denna vecka har ju gått,  ca 149dagar kvar i lumpen.
Helt ärligt så längtar jag lite hem.
Jag fick ett eget rum, det är ju skönt att slippa någon som snarkar och allt sånt.
Men hade jag delat rum med någon så hade jag ju också haft någon jag blivit tvungen att lära känna,
Jag har lärt mig någras namn och börjar redan hitta till gym, datasal, matsal m.m
Framtiden utvisar hur dessa 5 månader blir men det får gärna bli bättre än så här.

Kallelse

Väskan är snart färdig packad, det känns mera som en flytt än som en resa! Närmaste halvåret kommer jag ju spendera hela veckorna där borta i Åsbro, så någon resfeber har kanske inte riktigt infunnit sig ännu, mera en jätte ångest! Jag har nästan alltid lite hemlängtan, även om jag så bara är borta några dagar med goda vänner oharmoniskt kan tyckas, men sån är jag!
Så hela den här grejen med att inte bo hemma mer än på helgen känns konstigt, undrar hur jag kommer tackla det hela!
Men så länge utbildningen fungerar bra och så länge den jag inte delar rum med är läskig blir det nog bra ändå!

Vi hade lite som en "hej då pellekväll" i går, det blev en riktigt lyckad utgång, vi åt middag hemma hos linus och åkte sen in till Toxic, vi missade deras billiga priser så det var ju synd. Men vi höll i allafall igång och dansade nästan hela tiden större delen utav kvällen! Så vi kom hem svettiga och glada, då vi hann leka engelsmän/tyskar/tards på tunneln och bussen på vägen hem, det blev även lite spion lek påvägen från bussen till linus. Helgen rundades av med bakis kollning på Garden State hemma hos Linus.

Jag är nervös inför i morgon!Jag är nervös inför i morgon!Jag är nervös inför i morgon!

Dudum, dudum, duddum

Fint!